Nekad nepadodies!

Epilepsija – viena no noslēpumainākajām slimībām bērnu neiroloģijā

Bērnu neirologs Jurģis Strautmanis

Epilepsija ir viena no visnoslēpumainākajām slimībām neiroloģijā. Vārds „epilepsija” daudziem asociējas ar kaut ko bīstamu, biedējošu un neizprotamu.

Patiesībā epilepsija ir bieži sastopama slimība, kas ir ārstējama un kas lielākajai slimnieku daļai būtiski nemaina dzīves kvalitāti.
Diemžēl attieksmi pret epilepsiju lielākoties nosaka mīti un aizspriedumi, nevis zināšanas un pierādījumos balstīta informācija.

Jādomā, ka šāda attieksme ir atliekas Viduslaikos valdošajam uzskatam, ka epilepsija ir saistīta ar pārdabiskiem spēkiem un lēkmes laikā cilvēkā iemājo ļauns gars. Šādi uzskati Eiropā valdīja līdz pat 18.-19. gadsimtam. Epilepsijas slimnieki tika uzlūkoti ar bailēm, aizdomām, nesapratni, tika izraidīti no sabiedrības, sodīti un pārmācīti.
Tikai 19.gs. vidū sāka atjaunoties uzskats (sastopams pirms tam vairākās antīkās kultūrās) par epilepsiju kā smadzeņu darbības traucējumu izpausmi, tika organizētas specializētas klīnikas, centri. Līdz tam epilepsijas slimnieki dziedināšanas nolūkos devās svētceļojumos, apmeklējot dažādas vietas, kas tika saistītas ar svēto Valentīnu (epilepsijas slimnieku aizbildni).

Epilepsija – viena no noslēpumainākajām slimībām bērnu neiroloģijā (PDF)

\ atpakaļ

Aizvērt

Autorizējies